3. Kenguruhoito

 

Kenguruhoito

Kenguruhoidon idea on peräisin alkuperäiskansoilta, jotka ovat aina kantaneet lapsiaan äidin lähellä, nimitys kenguruhoito tulee tavasta, jolla kenguruemo hoitaa poikastaan. Alun perin hoitomuoto oli hätäratkaisu. Kolumbialaisessa Bogotan kaupungissa oli eräs sairaala, jossa ei ollut riittävästi keskoskaappeja. Pakon edessä käytettiin äitien omaa ruumiinlämpöä keskoslasten lämpötilan säilyttämiseksi sopivalla tasolla.

Hieronta ei ole ainoa keino, jota käytetään etuajassa syntyneiden lasten hoidossa heidän kehityksensä edistämiseksi. Keskosen kehittyvän keskushermoston jäsentymistä tiedetään voitavan tukea runsaalla kenguruhoidolla ja kenguruhoidosta on hyötyä ennenaikaiselle lapselle monella tavalla.

Kenguruhoidon hyödyt

  • Kasvuun ja kehitykseen

Kenguruhoito edistää johdonmukaisempaa sydän- ja hengitystahtia, tasaannuttaa hapentarvetta ja edistää painonnousua. Keskosten kenguruhoito myös parantaa painonnousua ja vahvistaa uni-valverytmiä, rauhoittava kosketus vähentää stressiä. Kosketus vahvistaa myös vauvan kiinnostusta muita ihmisiä kohtaan. Ihoa vasten kantaminen tarjoaa ihanteellisen lämmönsäätelyn lisäksi voimakkaan kosketusaistimuksen. Lapset ovat kenguruhoidossa myös huomattavasti rauhallisempia, mikä merkitsee energian säästöä ja painon nopeampaa nousua.

  • Varhaiseen vuorovaikutukseen

Kenguruhoito luo erityisen siteen vanhemman ja lapsen välille. Vastasyntyneen lapsen piteleminen on kallisarvoisimpia hetkiä vanhemman ja lapsen välillä. Kenguruhoito on yksi keino läheisyyden luomiseen vanhemman ja keskoslapsen välillä, jota molemmat ovat kaivanneet. Vanhemmat tarvitsevat lapsensa koko ihon kosketusta kiintyäkseen yhä lisää ja saadakseen varmuutta lapsen pitelemisessä. Usein lapsen saaminen kenguruhoitoon edistää myös rintamaidon herumista.

  • Turvallisuuteen

Kenguruhoidon aikana vanhempi ja lapsi pääsevät emotionaalisesti lähemmäs toisiaan, lapsi oppii tunnistamaan vanhemman tuoksun ja tuntee vanhemman kosketuksen koko ihollaan. Ollessaan vanhemman rinnalla lapsi kuulee sydämen äänet ja kohdusta tutut muut elimistön ja puheen äänet. Lapsi saa lämpöä ja turvaa äidiltään koko ajan. Lapsi saa kehityksen kannalta tärkeitä monipuolisia fyysisiä, psyykkisiä ja emotionaalisia kokemuksia.


Kenguruhoidon toteutus
Toteutuksena kenguruhoito on yksinkertainen ja luonnonmukainen. Siinä lapsi asetetaan vaippasillaan vanhemman rinnalle siten, että lapsi lepää kippurassa pää sivulle taipuneena rintaa vasten. Lasta pidetään pystysuorassa asennossa vanhemman tai muun hoitavan henkilön ihoa vasten. Yksinkertaisesti kenguruhoito on siis sitä, että vanhemmat pitävät lastaan iho ihoa vasten rinnallaan mahdollisimman paljon ja tutustuvat lapseensa. Kenguruhoidon on siis tarkoitus olla osa rakastavaa, hellää hoitoa, jota jokainen lapsi kaipaa kasvaakseen ja kehittyäkseen.

Kenguruhoito yleensä kestää 20–30 minuuttia, mutta vanhempi ja lapsi voivat rentoutua yhdessä niin kauan kuin heistä kummastakin tuntuu hyvältä. Kenguruhoidon aloittamisessa ei ole tarkkaa ikärajaa.

 

Siirry osaan 4

Keskosen kasvun ja kehityksen tukeminen kotona kantoliinaa, kenguruhoitoa, vauvahierontaa ja dialogista vauvatanssia käyttäen -opinnäytetyö
Lokakuussa 2006, Hoitotyön koulutusohjelma, Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto, Pirkanmaan AMK

Tämän opinnäytetyön oikeudet omistavat:
Tiia Jäderholm ja Anna Järvinen