Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Vuoden keskosvaikuttaja on Sari Ahlqvist-Björkroth

Vuoden keskosvaikuttaja on Sari Ahlqvist-Björkroth

Vuoden 2014 keskosvaikuttaja erikoispsykologi Sari Ahlqvist-Björkroth on yksi Vanhemmat vahvasti mukaan -koulutusmallin kehittäjistä ja toteuttajista. Vanhemmat Vahvasti Mukaan (VVM) on Turun yliopistollisessa keskossairaalassa kehitetty koulutusmalli, jolla edistetään perhekeskeisiä hoitokäytäntöjä vastasyntyneiden tehohoidossa. VVM-koulutus kehittää henkilökunnan taitoja hoitaa vauvaa yhdessä vanhempien kanssa heidän näkemyksensä huomioiden.

Vanhempien läsnäolo ja osallistuminen vauvansa hoivaamiseen  tukee lapsen senhetkistä sekä myöhempää kehitystä.

- Perhekeskeisen hoitomallin edistäminen ja vanhempien mukaan ottaminen hoitotyössä on meille yksi tärkeimmistä asioista, joita haluamme viedä eteenpäin. Koimme tärkeäksi palkita henkilön, joka on tätä työtä tehnyt, kertoo Keskosvanhempien yhdistys Kevyen puheenjohtaja Outi Hytönen.

 

Ahlqvist-Björkroth on koko uransa ajan ollut kiinnostunut lasten ja vanhempien varhaisen vuorovaikutussuhteen kehittymisestä, tukemisesta ja arvioinnista. Tällä hetkellä hän tekee aiheesta väitöskirjaa sekä toimii yksityisesti kouluttajana ja työnohjaajana. 

Ahlqvist-Björkroth on aiemmin toiminut Tyksin pienten lasten psykiatrisessa työryhmässä, jossa hänen tehtäviinsä kuului myös keskoslasten vanhempien tukeminen. Lisäksi hän on ollut mukana tutkimassa keskoslasten ja heidän vanhempiensa välisen suhteen laatua pienipainoisia keskosia koskevassa PIPARI-tutkimuksessa. 

 

- Ammatillinen kiinnostus keskosiin ja perhekeskeisyyteen muodostui työ- ja tutkimuskokemusteni kautta, mutta sai merkittävän lisän henkilökohtaisesta kokemuksestani, kun kolmas lapseni syntyi keskosena raskausviikolla 32 vuonna 2005, Ahlqvist-Björkroth kertoo. 

- Vasta henkilökohtainen kokemukseni yhdessä ammatillisen ymmärrykseni kanssa avasi silmäni sille, että vaikka senhetkinen vastasyntyneiden tehohoito oli lääketieteellisesti korkeatasoista, se ei huomioinut riittävästi varhaisen kiintymyssuhteen kehittymistä sairaalahoidon aikana. 

 

Uusi koulutusmalli korostaa vanhempien roolia keskosen hoidossa

 

Sari Ahlqvist-Björkroth on kehittänyt Vanhemmat vahvasti mukaan -koulutusmallin yhdessä Tyksin keskolan osastoylilääkäri Liisa Lehtosen ja amerikkalais-unkarilaisen psykologian tohtori Zack Boukydiksen kanssa. Ahlqvist-Björkroth on kehittämistyön lisäksi koulutuskokonaisuuden koordinaattori ja työnohjaaja. 

 

Alustavat tutkimustulokset koulutusmallin vaikuttavuudesta ovat olleet lupaavia. Malli on jo levinnyt Turusta myös muualle Suomeen ja seuraavaksi mallia pyritään laajentamaan kansainväliselle tasolle.
- Jos voimme tutkimuksella osoittaa, että koulutusmalli vähentää keskosvauvojen tai sairaiden vastasyntyneiden ja heidän vanhempien erossa olon määrää ja tukee luonnollisen kiintymyssuhteen syntymistä sairaalaolosuhteissa, koen voineeni osaltani edistää merkittävää hoitokulttuurin murrosta vastasyntyneiden sairaalahoidossa, Ahlqvist-Björkroth toteaa.

- Olen erittäin iloinen, että Suomessa on parhaillaan rakenteilla tai suunnitteilla useita lastensairaaloita, jossa keskosena tai sairaana syntyneiden vastasyntyneiden vauvojen ja heidän vanhempien läheisyys mahdollistuu fyysisten rakenteiden puolesta.  Ahlqvist-Björkroth sanoo. 

 

Sari Ahlqvist-Björkroth sai vuoden keskosvaikuttajan tunnustuspalkinnon maanantai-iltana Tampereella, jossa vietettiin maailmanlaajuisen keskoslasten päivän Suomen päätapahtumaa.

 

Aiemmat keskosvaikuttajat:
2010 Anna Axelin
2011 Liisa Lehtonen
2012 Aino Ezeonodo
2013 Sture AnderssonNavigointi