Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Vuoden 2016 keskosvaikuttaja Aulikki Lano on kehitysseurantojen asiantuntija

Vuoden 2016 keskosvaikuttaja Aulikki Lano on kehitysseurantojen asiantuntija

Lastenneurologi Aulikki Lano on vuoden 2016 keskosvaikuttaja. Valinnan tekee vuosittain valtakunnallinen Keskosvanhempien yhdistys Kevyt.
Vuoden 2016 keskosvaikuttaja Aulikki Lano on kehitysseurantojen asiantuntija

Aulikki Lanolle luovutettiin keskosvaikuttajan palkinto Lastenlinnassa Maailman keskoslastenpäivänä 17.11.2016

 

Aulikki Lano on lastenneurologian dosentti sekä lastentautien ja lastenneurologian erikoislääkäri. Hän työskentelee HYKS:n Lastenlinnassa. Lano on ansioitunut erityisesti keskoslasten kehitysseurantatyössä; hän hoitaa valtaosan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin keskosten kehitysseurannoista. Lisäksi hän tekee arvokasta tutkimustyötä.

 

Ehdotuksissa vuoden keskosvaikuttajaksi Lanoa kuvailtiin mm. sanoilla “ihana, sydämellinen, lapsirakas ja kunnianhimoinen”.

 

- Kevyen yksi tärkeimmistä perhepoliittisista tavoitteista on jo pitkään ollut saada keskosten kehitysseurantoihin valtakunnalliset käytännöt, sanoo Kevyen puheenjohtaja Heli Kauppinen.

 

Lano kiinnostui lasten kehitysseurantatyöstä jo 1980-luvulla oman väitöskirjatutkimuksensa myötä ja on siirtynyt vastaamaan keskosten kehitysseurannoista HYKS:ssa vuonna 2005. Hänen mukaansa pikkukeskosten kehitysseurannat ovat välttämätön osa keskoslasten hoitoa, kun huomioidaan monimuotoiset kehitykselliset ongelmat, joita pikkukeskosuuteen liittyy. Koska seurantatutkimusten mukaan lähes puolella pikkukeskosista on oppimisvaikeuksia koulussa, pitää hän ensi arvoisen tärkeänä, että jokaisen lapsen kohdalla yksilöllisesti arvioidaan oppimisvaikeusriski, koulun aloituksen ajankohta ja tarvittavat tukitoimet ennen koulun aloitusta, jotta koulupolusta, vaikeuksistakin huolimatta, muodostuisi lapsen itsetuntoa vahvistava, uuden oppimiseen motivoiva sekä iloa ja onnistumisia antava, hyvään aikuisuuteen valmistava vaihe elämässä.

 

- Vanhempina arvostamme sitä, että kehitysseurannoissa löydetään mahdolliset pulmat ajoissa ja lapsi saa niihin tukea ja apua, ennen kuin ongelmasta tulee suurempia. Siksi halusimme tänä vuonna palkita henkilön, joka on erikoistunut nimenomaan kehitysseurantatyöhön, perustelee Kauppinen tämän vuoden valintaa.

 

 

- Lastenneurologin työssä, samoin kuin keskoslasten kehitysseurantatyössäkin ehdottomasti parasta on saada seurata lasten kasvua ja kehitystä, iloita lapsista yhdessä vanhempien kanssa, nähdä, miten täysillä lapset ovat mukana tutkimustilanteissa, ja ihmetellä, miten huimia kehitysharppauksia voi tapahtua, kuvailee Lano työnsä parhaita puolia.

 

Lano on mukana muun muassa HYKS:n KeKeKe (= Keskosen keskushermoston kehitys) –projektissa, jossa pyritään selvittämään alle 28 raskausviikkoisena pikkukeskosena syntyneiden lasten kehityspoikkeavuuksien aivomekanismeja. Projektin tiimoilta on hiljattain julkaistu artikkeli vastasyntyneiden katseella seuraamisen kyvystä. Tutkimuksessa havaittiin, että vastasyntyneen vauvan katsekontakti ja kyky seurata katseella ennustavat vahvasti hänen visuaalisen tiedonkäsittelykykynsä kehittymistä lapsuuden aikana.

 

.....

 

Vuoden keskosvaikuttaja valittiin nyt seitsemännen kerran. Kevyt on valinnoillaan halunnut nostaa esiin ajankohtaisia ja ansioituneita henkilöitä keskosten hoitoon liittyvissä asioissa.

 

 

Aiemmat keskosvaikuttajat:

  • 2010 Anna Axelin
  • 2011 Liisa Lehtonen
  • 2012 Aino Ezeonodo
  • 2013 Sture Andersson
  • 2014 Sari Ahlqvist-Björkroth
  • 2015 Mikko Hallman

 

---------- 

 

Lisätietoja:  


Aulikki Lano, sähköposti etunimi.sukunimi@hus.fi

Keskosvanhempien yhdistys Kevyt, puheenjohtaja Heli Kauppinen, p .0445664579

 

Keskosvanhempien yhdistys Kevyen verkkosivut: www.kevyt.net

Navigointi