Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / RS-viruksen ennaltaehkäisyyn tarkoitetun lääkevalmisteen tutkimus keskoslapsille

RS-viruksen ennaltaehkäisyyn tarkoitetun lääkevalmisteen tutkimus keskoslapsille

Alla rokotetutkimuskeskuksen viesti RSV-infektioiden ehkäisyyn tarkoitetun lääkkeen tutkimuksesta:

Hyviä uutisia keskoslasten RSV-infektioiden ennaltaehkäisystä!

Tampereen yliopiston rokotetutkimusklinikoilla Tampereella, Turussa, Porissa ja Oulussa tutkitaan nyt keskoslasten RSV-infektoiden (respiratory syncytial) ennaltaehkäisyyn tarkoitettua lääkettä. Tutkimuksella selvitetään, onko uusi lääkevalmiste (monoklonaalinen vasta-aine, REGN2222) tehokas hoitovaihtoehto RS-viruksen aiheuttamien tautien ennaltaehkäisyssä ennenaikaisesti syntyneillä vauvoilla, jotka ovat erityisessä riskissä sairastua RS-viruksen aiheuttamiin tauteihin.

Tällä hetkellä keskosvauvojen RSV-infektioita pyritään Suomessa ehkäisemään antamalla heille synnytyssairaalassa jo käytössä olevaa monoklonaalista RSV-vasta-ainetta (Synagis®). Lääkkeen saavat kuitenkin vain alle 30. raskausviikolla syntyneet vauvat. Rokotetutkimusklinikan lääketutkimukseen voivat osallistua kaikki alle 6 kk ikäiset keskovauvat, jotka ovat syntyneet alle 36. raskausviikolla.

RS-virus on yleisin vaikeiden alahengitysinfektioiden aiheuttaja imeväisikäisillä lapsilla. Virus tartuttaa 50–70 % vauvoista ensimmäisen elinvuoden aikana ja käytännössä kaikki lapset saavat infektion kolmanteen ikävuoteen mennessä. Virus aiheuttaa mm. keuhkokuumetta ja ilmatiehyiden tulehdusta, myös jälkitaudit, esimerkiksi korvatulehdus, ovat tavallisia. Pienillä lapsilla RSV-infektio vaatii usein sairaalahoitoa. Vakavia tautimuotoja esiintyy enemmän ennenaikaisesti syntyneillä vauvoilla.

Tutkimus kestää noin 5 kk ja siihen osallistuvia lapsia seurataan RS-viruksen epidemiakauden (marraskuu–helmikuu) yli. Tutkimusklinikan lääkäri ja terveydenhoitaja ovat perheen käytettävissä koko tutkimuksen ajan.

Linkki tutkimukseen löytyy täältä: http://rokotetutkimus.fi/voit_osallistua/RS.html sekä tietoa myös täältä: http://rokotetutkimus.fi/voit_osallistua.html.

Lisätietoa tutkimuksesta ja tutkimusklinikoiden yhteystiedot: www.rokotetutkimus.fi

Navigointi