Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Liisa Lehtonen on vuoden 2011 keskosvaikuttaja

Liisa Lehtonen on vuoden 2011 keskosvaikuttaja

Perhekeskeisyyden edistäjä Vuoden keskosvaikuttajaksi

Keskosvanhempien yhdistys valitsi dosentti, osastonylilääkäri Liisa
Lehtosen Vuoden 2011 keskosvaikuttajaksi. Lehtonen on voimakkaasti puhunut ja toiminut perhekeskeisen hoitomallin puolesta edistämällä mm.niin sanotun kenguruhoidon määrän lisäämistä. Myös rauhallisten ja kodinomaisten perhehuoneiden suunnittelu vastasyntyneiden teho-osastoille on lähellä Lehtosen sydäntä.

Lehtonen toimii Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenklinikan
osastonylilääkärinä ja mm. PIPARI-tutkimuksesta vastaavana tutkijana. Monitieteellinen PIPARI-tutkimusprojekti tutkii tekijöitä, jotka vaikuttavat alle 1500 grammaa painavina syntyneiden keskosten aivojen kehitykseen ja sitä kautta lapsen myöhempään kehitykseen. Hänen osastollaan Turussa on kehitetty ja toteutettu Vanhemmat Vahvasti Mukaan - projektia vuodesta 2009 asti. Projekti tukee vanhempien roolia lapsensa ensisijaisena hoivaajana sairaalahoidon aikana ja valmistaa toimintakulttuuria perhehuonemallissa toimimiseen.

"Vastasyntyneellä on oikeus vanhempiensa läheisyyteen. Sairaan lapsen kohdalla sairaala ei saa olla esteenä tämän oikeuden toteutumiselle. Suomessa on nyt aika uusia vanhentunutta sairaalakantaa. On ainutlaatuinen tilaisuus mahdollistaa vanhempien läsnäolo sairaan lapsen hoidossa suunnittelemalla tiloja, jotka huomioivat tämän tarpeen", toteaa Liisa Lehtonen.

Navigointi