Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Käypä hoito -suositus ennenaikaisen synnytyksen hoidosta

Käypä hoito -suositus ennenaikaisen synnytyksen hoidosta

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Gynekologiyhdistyksen asettama työryhmä on laatinut Käypä hoito -suosituksen ennenaikaisen synnytyksen hoidosta.

 

Käypä hoito -suosituksen tavoitteena tavoitteena on yhdenmukaistaa käytäntöjä neuvoloissa ja sairaaloissa. Suosituksen mukaan ennen raskausviikkoa 35 uhkaavan synnytyksen yhteydessä on annettava kortikosteroidihoito sikiön keuhkojen kypsyttämiseksi, koska se muun muassa vähentää vastasyntyneen riskiä saada hengitysvaikeusoireyhtymä, jolle keskoset ovat alttiita.

Lapsivedenmenon jälkeen suositellaan antibioottihoidon aloittamista, koska se vähentää sikiökalvojen tulehduksen ja vastasyntyneen tulehdusten ja poikkeavien aivolöydösten vaaraa.

Ennenaikaiset synnytykset tulisi myös keskittää yliopistosairaaloihin, jos raskaus on kestänyt alle 30 raskausviikkoa, koska keskittäminen parantaa ennenaikaisesti syntyvien lasten ennustetta

Pikatesteistä ei ole näyttöä

Oireiden esiintyessä tulee avoterveydenhuollossa tehdä tähystys- ja sisätutkimukset sekä virtsan perustutkimus ja klamydiatesti. Näiden tutkimusten perusteella selviää, onko synnyttäjä syytä lähettää sairaalaan.

Suosituksen mukaan toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että kohdunkaulan kaikututkimus tai biokemialliset pikatestit olennaisesti parantaisivat avoterveydenhuollossa tehtävää ratkaisua.

Synnyttäjä lähetetään erikoissairaanhoitoon, jos säännölliset kivuliaat supistukset alle kymmenen minuutin välein kestävät yli tunnin ajan tai on veristä vuotoa tai epäillään lapsiveden menoa.

Syynä lähettämiseen voivat olla myös tähystystutkimuksessa näkyvät sikiökalvot tai jos tutkimuksissa todetaan epäsäännöllisiin supistuksiin tai painontunteeseen liittyvä kypsä kohdunkaula ennen raskausviikkoa 35+0.

Tupakointi kaksinkertaistaa riskin

Tupakointi nostaa ennenaikaisen synnytyksen vaaran kaksinkertaiseksi ja kannabiksen, amfetamiinin tai kokaiinin käyttö 2–3-kertaiseksi. Aiempi kohdunkaulan kirurginen hoito ja raskaudenaikainen kohtuperäinen verenvuoto lisäävät riskin 2–6-kertaiseksi.

Myös virtsatieinfektiot ja sukupuolitaudit lisäävät ennenaikaisen synnytyksen vaaraa. Siksi nämä infektiot tulee hoitaa aktiivisesti.

(Mediuutiset)

 

Navigointi